3 דרכים לשאיבת שומן
ד"ר עומר וולף 4,740
ניווט מהיר
שאיבת שומן היא הליך כירורגי שמאפשר הסרה של שומן שהמטופל לא הצליח להסיר באמצעות שמירה על תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית. קיימות מספר טכניקות בהן משתמשים על מנת לשאוב שומן וניתן ליישם אותן על אזורים שונים בגוף כמו הישבן, הבטן, ירכיים, הזרועות, הפנים והגב. שאיבת שומן יכולה גם להיעשות תוך שילוב של סוגי ניתוחים אחרים כמו מתיחת בטן, הקטנת חזה או מתיחת פנים.
שאיבת שומן בהמסה
שאיבת שומן בהמסה היא אחת הטכניקות הנפוצות שבהן משתמשים על מנת להסיר שומן. במהלך הניתוח, מבצעים הזרקה של תמיסה סטרילית אל האזור שממנו רוצים להסיר את השומן. התמיסה מכילה בתוכה מי מלח, אפינפרין ולידוקאין – כל אלה מסייעים למנתח לבצע את שאיבת השומן תוך איבוד דם מינימאלי ורמה נמוכה של כאב. קיימת האפשרות גם לבצע את ההליך ללא הרדמה כללית וזאת כאשר מבצעים שאיבת שומן מקומית תוך שימוש בעירוי של אדרנלין, מי מלח ואף הרדמה מקומית לפני הסרה השומן. תמיסת המלח שמוזרקת היא כפולה בגודלה מנפח השומן שאותו מעוניינים להסיר במהלך הניתוח. שאיבת שומן בהמסה נחשבת לפרוצדורה יחסית בטוחה והיתרון הגדול שלה מול טכניקות אחרות היא שניתן באמצעותה למנוע תזוזה גדולה של נוזלים בגוף שלרוב מתרחשת לאחר שמסירים נפח גדול של שומן מהגוף מה שעלול לגרום לירידה בלחץ דם.
שאיבת שומן בעזרת אולטרסאונד
שאיבת שומן באמצעות אולטרסאונד היא הליך שבו הופכים את תאי השומן לנוזליים לפני הסרתם. ההליך נעשה בשילוב של גלי אולטרסאונד שממוקדים אל תאי השומן. הליך זה אשר נקרא גם UAL הוא בעל יתרונות רבים שכוללים דיוק בתהליך הסרת השומן, היכולת להיפטר מתאי שומן יותר "עקשניים", הגברה של יכולת הכיווץ של העור וחזרתו לגודל המקורי והגנה על מערכת העצבים שנמצאים באזורים שבהם מבצעים את ניתוח שאיבת השומן. כיוון שההליך הופך את תאי השומן לנוזליים, תהליך שאיבת השומן הופך לפשוט ומהיר יותר והתוצאות הן לרוב טובות יותר מבחינה אסתטית ביחס לטכניקות אחרות שבהן משתמשים על מנת להסיר שומן.
שאיבת שומן עם לייזר
בעוד ששתי הטכניקות הראשונות הן הליכים כירורגיים פולשניים, שאיבת שומן עם לייזר אינה מצריכה ביצוע חתכים על מנת להסיר תאי שומן מהגוף והיא נעשית במינימום מאמץ של המטופל. בניגוד לטכניקת שאיבת שומן סטנדרטית, המטרה בשאיבת שומן עם לייזר היא על מנת לצמצם את תאי השומן ולא להסיר אותם. הליך זה כולל הנחה של רפידות שמכילות בדיודות לייזר ישירות על עור המטופל. האנרגיה של הלייזר חודרת לתאי השומן ומבצעת חורים קטנים במעטפת שלהם. פעולה זו גורמת לשחרור של חומצות השומן, גליצרול ומים שקיימים בתוך תאי השומן ומכווצת אותם באופן משמעותי. לבסוף תכולת תאי השומן יוצאת מהגוף דרך מערכות הלימפה וכך נוצרים תאי שומן מצומצמים יותר. פעולה זו שנמשכת לרוב כרבע שעה יכולה להיעשות מספר פעמים כאשר ניתן להתמקד בכל פעם באזור אחר עד אשר מתחילים לראות את התוצאות. חשוב לציין, שעל אף שניתן כבר לראות את ההבדל באופן מיידי לאחר הטיפול, מרבית המטופלים יידרשו לחזור ולעבור טיפולים נוספים על מנת להגיע לתוצאה האידיאלית של שאיבת השומן.
התאוששות ותהליך ההחלמה
כאשר הליך שאיבת השומן נעשה תחת הרדמה כללית, יש לדאוג למלווה שיסיע את המטופל הביתה ויישאר עימו ל – 24 השעות הראשונות לאחר הטיפול. חזרה לשגרת העבודה תלויה במהירות ההחלמה של אותו מטופל ואופי העבודה שהוא נדרש לבצע במהלך יום העבודה. נהיגה גם היא מותנית בקצב ההחלמה של המטופל ומומלץ להתייעץ עם המנתח על מנת לוודא שלא מבצעים פעולות שיכולות לפגוע בתהליך ההחלמה. פעילות גופנית מאומצת מותרת לאחר כחודש וחצי מהניתוח וחשוב לזכור כי הנפיחות באזור הניתוח תרד באופן סופי רק לאחר כחצי שנה מיום הניתוח. את התחבושות שהונחו ניתן להסיר בזמן המקלחת ולאחר כשבוע המטופל יידרש להגיע על מנת להסיר את התפרים מאזור הניתוח (אלא אם כן נעשה שימוש בתפרים נמסים). הליך שאיבת שומן יכול לכלול תופעות לוואי שמופיעות אצל חלק מהמטופלים והן כוללות הופעה של צלקות, נפיחות ושטפי דם שייעלמו לאחר כחצי שנה, חוסר בתחושה שלרוב נעלם לאחר כחודשיים מהניתוח, יציאה של נוזלים מהחתכים שבוצעו, התפתחות של דלקת באזור המטופל ואף התנפחות של הקרסוליים בגלל הקושי באיזון של הנוזלים בגוף.
מה הם הסיכונים בהליך שאיבת שומן?
במהלך ההתייעצות עם הרופא המטפל, כל הסיכונים האפשריים יוצגו בפני המטופל והוא יידרש לחתום על טופס שמצהיר שהוא מבין ומסכים לעבור את ההליך כשהוא מודע לסיכונים הקיימים. כאשר שאיבת השומן נעשית באמצעות טכניקה פולשנית, ישנם סיכונים שיכולים להתרחש במהלך הניתוח כמו פציעה של איברים אחרים בגוף, סיבוכים שקשורים להרדמה, כוויות מציוד (כמו בדיקות אולטרסאונד), נזק לעצבים שבאזור הניתוח ועוד. הליך שאיבת השומן יכול לכלול גם סיכונים שיכולים להופיע לאחר הניתוח וביניהם היווצרות של קריש בריאות, הצטברות של נוזלים בריאות, קרישים שעשויים משומן, התפתחות של זיהום, דליפה של נוזל מתחת לעור, דימום תת עורי, בצקת, נמק בעור, תגובה לא טובה לתרופות ובעיות בלב ובכליות. תהליך ההתאוששות גם הוא יכול לטמון בחובו סיכונים כמו הופעה של גבשושיות בעור, חוסר בתחושה, כאבים, נפיחות, שטפי דם, היווצרות קווי מתאר מעוותים של הגוף, חוסר איזון בנוזלי הגוף, צלקות, התפתחות של זיהום ושינויים בגוון העור. כאשר הליך שאיבת השומן כולל יותר מחמישה ליטרים שיש להסיר, המנתח יכול להמליץ על ניתוח נוסף כמו הסרת עודפי עור שגם בו קיימים סיכונים ולכן חשוב לדון בכל ההשלכות האפשריות של הניתוח לפני ביצוע ההליך.