סרומה
ד"ר עומר וולף 4,421
ניווט מהיר
סרומה היא הצטברות של נוזלים מתחת לעור שמתרחשת לאחר ביצוע הליך כירורגי. מיקום התפתחות הסרומה יהיה לרוב במקום שבו בוצע החתך במהלך הניתוח או במיקומים שבהם בוצעה הסרה של רקמה. תהליך הצטברות הנוזלים הוא לא מידי והוא לרוב מלווה גם בנפיחות שנוצרת מספר שבועות לאחר הניתוח.
מה גורם לסרומה?
סרומה נוצרת לאחר הליך כירורגי והיא יכולה להתרחש גם כאשר מדובר בניתוח יחסית פשוט וקל. עם זאת, ברוב המקרים הסרומה תיווצר לאחר הליכים כירורגיים יותר מורכבים ונרחבים שכללו גם הסרה של רקמות רבות בגוף. על מנת לנסות ולמנוע היווצרות של סרומה, המנתח ממקם צינורות ניקוז בתוך החתך שביצע ומסביבו. צינורות הניקוז יכולים להישאר למשך מספר שעות ועד כמה שבועות על מנת למנוע את ההצטברות של הנוזלים באזור הניתוח. השימוש בצינורות ניקוז לרוב מונע התפתחות סרומה אך לעיתים למרות הצינור, נוצרת הצטברות של נוזלים ליד החתך. התפתחות של סרומה אחרי ניתוח נפוצה יותר בהליכים כירורגיים שכוללים ניתוחים לעיצוב הגוף כמו שאיבת שומן, הרמת זרועות, הרמת ישבן וניתוחי חזה (הגדלת חזה או כריתת שד). סרומה נפוצה גם בהליכים כמו תיקון בקע ומתיחות בטן. ככל שהניתוח נרחב יותר או שמדובר בהליך שכולל הסרת כמות גדולה של רקמות כך גם גדל הסיכוי שתתפתח סרומה. היסטוריה רפואית של המטופל שכוללת היווצרות של סרומות מגדילה גם היא את הסיכוי להיווצרות נוספת של סרומה.
כיצד מאבחנים סרומה?
כאשר מנסים לאבחן סרומה בשד, ניתן לעיתים לחוש בבדיקה ידנית את הגוש שנוצר באזור. עם זאת, אבחון של סרומה מצריך בדיקות שונות כמו בדיקת הדמיה – אולטרסאונד שבו משתמשים לזהות סרומה. הצטברות הנוזלים תראה בבדיקה ההדמיה כאזור כהה אך במידה ומדובר בסרומה עם הסתיידות, תידרש בדיקת ממוגרפיה. יש לבצע אבחון דיפרנציאלי כאשר מנסים לאשש הימצאות של סרומה כיוון שישנם מצבים נוספים שיכולים להראות סימנים דומים כמו התפתחות של מורסות (זיהומים שמתפתחים שבבדיקת הדמיה נראים זהים לסרומה אך מכילים תוכן שונה), לימפוצלים (הצטברות של נוזל לימפה שנראה זהה לסרומה) ואף המטומה שהיא הצטברות של דם במקום נוזל (רלוונטי יותר למקרים של אבחון סרומה בשד).
סרומה בשד לאחר ניתוח
הסיבה להיווצרות של סרומה היא לא תמיד ברורה אך היא שכיחה במקרים של מטופלים שעברו ניתוח להסרת סרטן בשד. ישנם הליכים נוספים שעלולים לגרום להיווצרות של סרומה כמו הקטנת חזה, השתלת שד, ניתוח שחזור פלסטי, הליך ביופסיה ואף ניתוח פלסטי קוסמטי. היווצרות הסרומה היא הדרך של הגוף להתמודד עם השטח המת שקיים בתוך הרקמה שלפני הניתוח היה מחובר. הסיכוי להיווצרות של סרומה בשד מושפע מגיל המטופלת, גודל החזה, מספר המוקדים הסרטניים שאותרו, הימצאות של תאים סרטניים בבית השחי, מדד מסת הגוף, נטילה של תרופות בשם הפרין או טמוקסיפן או הליך ביופסיה.
כיצד מטפלים בסרומה?
במקרים שבהן הסרומה חולפת מעצמה והנוזלים נספגים חזרה בגוף אין צורך . תהליך הספיגה לרוב לוקח כחודש וכל עוד לא נוצרת תחושת כאב או לחץ באזור, הרופאים יעדיפו שלא להתערב. במקרים שבהן כן נדרשת התערבות, פעולת הניקוז תתבצע באמצעות מחט ארוכה, דקה ועדינה שתוחדר לתוך הסרומה (לאחר מתן חומר הרדמה מקומי) ובאמצעותה יישאב כל הנוזל החוצה. השימוש במחט יכול להגביר את הסיכון להתפתחות של זיהום ולכן חשוב לשקול את היתרונות והחסרונות לפני שמבצעים את ההליך. במידה ונוזל הסרומה ימשיך להצטבר, יהיה צורך בביצוע הפעולה שנית. הקלה על תחושת הכאב ועידוד הנוזלים להתנקז החוצה מהסרומה יכול להתבצע גם באמצעות שימוש בקומפרסים חמים ולחים על אזור הסרומה. בכל מקרה, חשוב מאוד לשמור על אזור הסרומה נקי – במיוחד לאחר שאיבת הנוזל באמצעות המחט.
כיצד ניתן למזער את הסיכון להתפתחות סרומה לאחר ניתוח?
לפעמים לא ניתן למנוע היווצרות של סרומה לאחר ניתוח אך ישנן מספר טכניקות שבאמצעותן ניתן למזער את הסיכון להתפתחות של סרומה לאחר הליכים כירורגיים – לא כולן תמיד יעילות ויש בהן גם חסרונות. דרך אחת למנוע התפתחות של סרומה לאחר ניתוח היא באמצעות שימוש בנקזי שאיבה כירורגיים סגורים. עם זאת, חשוב לדעת שככל שהנקזים נשארים זמן רב יותר בגוף, כך גם גדל הסיכון להתפתחות של זיהום באזור הניתוח. ההמלצה היא להסיר את הנקז כאשר כמות הנוזלים לא עולה על 20 מ"מ ביממה. תנועה ותזוזה מוקדמת מדי של הכתף יכולה להגביר או להפחית את הסיכון להיווצרות סרומה ולכן מומלץ להתייעץ ולקבל המלצות מהמנתח. כדאי גם לגשת אל פיזיותרפיסט שיידע להנחות כיצד לבצע תנועות בצורה נכונה. בעבר נהגו להשתמש בתחבושות דחיסה על מנת למנוע היווצרות של סרומה אך כיום ההמלצה היא ללבוש בגד דחיסה לאחר הניתוח. במהלך תהליך הדחיסה, הנוזל נספג מחדש בגוף כאשר ניתן להסיר את בגד הדחיסה למשך כמה שעות במהלך היום או בזמן המקלחת. בגד הדחיסה יהיה פחות יעיל במקרים שבהם בוצע ניתוח כירורגי נרחב.