חטטים בפנים

חטטים בפנים, אקנה

עור פנים חלק, נאה למראה, צעיר ורענן הוא סימן לבריאות ומודעות אסתטית. לא מפתיע אם כך, שאנשים רבים מחפשים פתרונות לשמירה על עור צעיר, נטופל קמטים וסימני גיל. אך מה עושים במידה ודווקא גיל ההתבגרות והנעורים השאיר סימנים על עור הפנים? איך מטפלים בחטטים בפנים וצלקות אקנה?

מהם חטטים בפנים?

כשאנו אומרים "חטטים בפנים" הכוונה היא לסימנים כתוצאה מאקנה בגיל הנעורים (או אקנה מבוגרים במקרים נדירים יותר). אקנה הוא זיהום של נקבוביות העור המערב את זקיק השערה ולעיתים שכבות העור העמוקות. מדובר במצב שכיח מאוד בגיל ההתבגרות שמרבית בני הנוער יחוו. עבור רוב האנשים, זוהי תקופה שעוברת מעצמה או עם טיפול קוסמטי מתאים ללא השארת סימנים בולטים בעור הפנים. אך למי שסובל מאקנה חמורה או אקנה ציסטית (פרטים בהמשך) צלקות אקנה עשויות להיווצר.
ישנן כמה סוגים של צלקות המאפיינות אקנה:
• צלקות דוקרן – חטטים עמוקים הנראים כאילו העור נדקר בנקודה ספציפית, אלו סימני האקנה הנפוצים ביותר.
• צלקות היפרטרופיות – צלקת מורמת מעל העור.
• צלקות גליות – בצורת גל, בדרך כלל מופיעות בלחיים.
• צלקות מסוג Boxer Scars – מופיעות ברקות, בלחיים אך גם באזורים אחרים, בעלות מראה שטוח עגול או זוויתי.
קיומן של צלקות אקנה משפיע על הנראות והאסתטיקה של הפנים. הן גורמות למראה פחות חלק ונאה ופעמים רבות קשות להסתרה גם מאחורי שכבת איפור איכותי.

ממה נוצרים חטטים בפנים?

כאשר העור שלנו סובל מדלקת, במקרה הזה בשל הופעתה של אקנה, מנגנון הריפוי הטבעי וההגנה נכנס לפעולה. חלק מהפעולה של מערכת החיסון שלנו גורמת להופעת כיס לבן ואדמומיות. אלו תופעות טבעיות לחלוטין שאינן מהוות כל דאגה לכשעצמה ואם נניח לאותו פצעון או נטפל בו באופן שטחי, הוא יספג חזרה על ידי הגוף ולרוב לא ישאיר סימן. הבעיה מתחילה כשמתפתים לפתוח את הפצע. ברגע ששכבת העור העליונה מוסרת ההחלמה ארוכה יותר, ישנו סיכוי לזיהום משני ולהיווצרות צלקת. כל זה נכון לגבי אקנה רגילה שאינה מערבת שכבות עור עמוקות.

סוג אגרסיבי יותר של אקנה הוא האקנה הציסטית הגורמת לפצעים עמוקים וחמורים בעור הפנים שדורשים טיפול מקצועי. רק אחוז קטן מבני הנוער סובל מאקנה ציסטית, בנים יותר מבנות. הסיבות להופעתה של אקנה ציסטית אינן מובנות במלואן אך בהחלט ניתן לטפל בה כדי למזער את הפגיעה בעור הפנים. כמובן שחשוב מאוד להגיע לבירור רפואי אצל רופא עור ולטפל באקנה באופן מערכתי. עבור הסובלים מסוג זה של אקנה, “חיטוט" בנגעים יגרום לצלקות משמעותיות ועמוקות.

איך מטפלים בצלקות חטטים?

הרפואה הפלסטית המודרנית מציעה מספר פתרונות לטיפול בצלקות אקנה בהתאם לסוג הצלקת וחומרתה:
• פילינג כימי – קילוף שכבת העור העליונה בעזרת חומרים כימיים בריכוז רפואי. בתהליך זה, מעודדים את העור להתחדש ולצמוח נעים וחלק יותר למראה.
• טיפולי לייזר – טיפולי לייזר עובדים על אותו עיקרון כמו הפילינג הכימי בתוספת עידוד ייצור קלוגן וחומצה היאלורונית באופן טבעי. טיפולי לייזר מתאימים לאזורים נרחבים בפנים, בעיקר בלחיים ובמצח.
• ניתוק בסיס צלקת – עבור צלקות עמוקות ישנה אפשרות של ניתוח קל לניתוק בסיס הצלקת ומילוי למניעת חזרה שלה. שיטה זו מתאימה לצלקות עמוקות ומשמעותיות.
• חומצה היאלורונית – ניתן למלא צלקות אקנה שטוחות ועמוקות על ידי הזרקה של טיפות חומצה היאלורונית. החומצה סופחת מים וגורמת לאפקט מילוי מיידי כמעט. התוצאות נראות לעיין לאחר דקות עד שעות ומחזיקות מעמד בין חצי שנה לשלוש שנים תלוי בגיל המטופל ומצב העור.
• דרמרולר – מכשיר הפוצע את העור בצורה מבוקרת ומעודד ריפוי, ייצור אלסטין, קלוגן וחומצה היאלורונית. הטיפול נעשה במרפאת רופא תחת אלחוש מקומי. לאחר כשלושה-ארבע טיפולים ניתן לראות תוצאות.

מהן ההנחיות לאחר טיפול בחטטים בפנים?

כל טיפול המשקם את עור הפנים רגיש לזיהומים ולאור השמש. לכן, בתקופת הטיפול יש להימנע לחלוטין מחשיפה לשמש מחשש להיווצרות פיגמנטציה. כדי להניח לעור להחלים ולמנוע זיהום (במיוחד לאחר פרוצדורות כמו פילינג עמוק או ניתוח להסרת צלקת) יש לשמור על היגיינה לפי הוראות הרופא, אין להגיע לים או לבריכה, להשתמש בתכשירים קוסמטיים כלשהם או לגעת בפנים בידיים לא נקיות.

האם אפשר למנוע צלקות אקנה?

כמובן שמניעת סימני חטטים בפנים עדיפה על טיפול בהם והיא בהחלט אפשרית. כשמדובר באקנה רגילה בגיל ההתבגרות שגורמת לפצעונים , נקודות שחורות ופצעים קלים בפנים שאינם מערבים את שכבות העור העמוקות הפתרון הטוב ביותר הוא קוסמטי. מיגור האקנה אפשרי על ידי שגרת טיפול נכונה בהשגחת רופא עור או קוסמטיקאית פרא-רפואית. הקפדה על ניקוי העור, הימנעות מצריכת מזונות המעודדים אקנה (לרוב מוצרי חלב וסוכרים) וכמובן – הימנעות מוחלטת מחיטוט בפצעונים תאפשר לעור להחלים בכוחות עצמו ללא סימנים מורגשים.
כשמדובר באקנה ציסטית, הטיפול המוקדם חשוב אף יותר ויש לערוך ראשית בירור מול רופא עור. תכשירים רפואיים למניעת הופעת הציסטות וטיפול אנטיביוטי או הורמונלי ממוקד יכולים לעשות פלאים לסובלים מסוג זה של אקנה. אך למרבה הצער, מכיוון שאקנה ציסטית מערבת את השכבות העמוקות של העור, גם עם טיפול מצוין לעיתים יישארו צלקות אקנה שדורשות התייחסות.

האם צלקות אקנה יכולות לחזור אחרי הטיפול?

צלקת שטופלה בצורה מקצועית תוך ריפוי העור סביר שלא תחזור והעור יישאר נאה למראה. עם זאת, כשמדובר בחטטים בפנים, כמובן שחשוב מאוד לקחת בחשבון את היווצרותן של צלקות חדשות אם האקנה לא טופלה כראוי. לכן, לפני שמטפלים בסימני אקנה, במיוחד אקנה ציסטית, חשוב מאוד לטפל בשורש הבעיה – הזיהום עצמו. לאחר שהאקנה "תחת שליטה" ניתן לטפל בצורה אפקטיבית בסימנים שהיא השאירה אחריה. טיפול בצלקות אקנה בעור בוגר ללא אקנה פעילה מאוד יעיל, עם תוצאות מהירות ומרשימות.